TRANSLATE

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Translate

19 Ağustos 2013 Pazartesi

Didim'in Tanıtımına Hoş Geldiniz

didim tatilcirehberiblogspot.com
Didim




          Aydın il merkezine 108 km uzaklıktaki Didim, önemli turizm merkezleri Bodrum ve Kuşadası’nın hemen yanı başında, kuruluşu binlerce yıl öncesine dayanan bir uygarlık beşiği... Tarihi zenginlik ve çeşitliliğin yanı sıra, Ege’nin en güzel kıyılarına da sahip olan Didim’i özellikle yerli ve İngiliz turistler benimsemişler.



          Gezilecek Yerler



           Didim, Milet Prienne birbirine yakin önemli antik kentler. Milet'in iyi korunmus tiyatrosu, hamamlari ve antik kent kalintilari görülmesi gereken Didim'e yakin antik kentlerden biri olarak geziliyor. 
Prienne, Menderes nehrinin getirdigi alüvyonlarla dolmadan önce deniz kenarinda olup denizi yüksekten seyreden en güzel liman kentlerinden biri sayiliyor. Kent günümüzde konumuyla denizden uzaklassa da etkileyici güzelligini gözler önüne sermeye devam ediyor. Didim çevresinde, 26 antik kente sahip olmasiyla ünlü Milas ilçesi, tarihi eserlere, ören yerlerine merakli olanlar için daha bir çok seçenek sunuyor.

    AKBÜK

          Akbuk, Didim Bölgesinde Emlak Piyasasinin yükselen yildizi olmaya aday. Havasi, Denizi, Planli yerlesimiyle dikkat çeken Akbükte Liman ve tarihi yerleri de unutmamak gerek. Sapli ada, Sahte cennet, Kazikli Koyu belli basli yerlesimler. Akbük sirtlarindan Iasos ve sonrasinda Bodrum'a da giden bir asfalt yol da var. Oldukça sessiz olusuyla dikkat çeken bu yol orman ve pek çok irili ufakli yerlesimin içinden geçiyor. Akbük mavi ile yesilin kucaklastigi sirin bir tatil beldesidir. Gürültüden uzak, temiz havasi ile ülke turizminde denizin mavisi ile ormanin yesilinin bulusma noktasinda tatil arzulayanlar için bulunmaz bir cennettir. Yesil alanlarin çoklugu ile dikkat çeken Akbük, yaklasik on bir kilometrelik bir sahil seridinde kurulu bulunup; her türlü deniz sporunun yapilmasina da müsaittir. 5 bin hektarlik bir alani kaplayan Akbük, yapi kooperatiflerinin yani sira oteller, pansiyonlar, tatil köyleri, barlar, diskolar ve tüm kentsel donanimlari ile modern bir kent görünümündedir. Akbük 1991 yilinda alinan bir kararla Belediye statüsünü kazandi. O tarihten bu güne geçen kisacik zaman diliminde köyden kentlesmeye dogru gelisimin basarili bir örneginin hayata geçtigi Akbük'ün ekonomisi turizme ve balikçiliga dayali. Diger taraftan hizli gelisimi ile bugün önemli bir turistik potansiyelin varoldugu Akbük Avrupali turistlerin gözde merkezlerinden birisi haline geldi. Tarihi eserler açisindan ise Akbük'te en büyük önemi Rumlardan kalma kilise sapasaglam olup; kilise her yil binlerce turistin ugrak yeridir. Zaten baska da günisigina çikarilmis tarihi eser yok. Akbük ile kazikli arasinda Tekhiusa'dan bahseden kaynaklar asil Akbük'ün burada kurulu oldugundan da söz ederler.

    ALTINKUM

          Plaji dillere destan Egenin sirin tatil beldesi kislari da eskisi kadar bosalmayan bir hal aliyor yildan yila... Açik kalan mekanlarin sayisinin yanisira, özellikle kis aylarina hazirlanan isletmelerin sezon kaygisi neredeyse hiç bitmiyor. Denizinin karaya degil de denize akintili dalgalarinin olusu kendi kendini sürekli temiz tutan koylariyla Didim'in en gözde Plaj yerlesimlerinin en birincisidir Altinkum. Rüzgar sörfü ve diger su sporlari için essiz bir cennet niteligindedir. Kano sevenler için deniz oldukça uygun. Parlamenterler sitesinden üçüncü koya kadar kapsanan alanda çok usta degilseniz yanliz kano tehlikeli olabilir. Can yeleksiz binilecek pedallilarla da koy içinden disari açilmamaya dikkat edin. Deniz her ne kadar sakin de olsa can yeleginiz varsa daha güvendesiniz. Altinkumda kis firtinalarini (zaten denize girilmeyen dönem) saymazsak azgin dalgalar yok. Tekne Turlari balik avlama sezonu biter bitmez basliyor. Bu Ayni zamanda turizm sezonunun baslangici. Avlanma sezonu baslangici da yine turizm sezonu bitimi hemen hemen. Son yillarda sezon uzadi. Tatilciler Yaz sonunda daha tenha bir ortamda tatil yapmayi yegleyenler isletmecilerin daha uzun açik kalmasinda etkili oldular da denilebilir. Dalis okullarinda (Diving Center) padi lisansi veren, kurslar düzenleniyor. Dalgislarin havuzda verdikleri hazirlik derslerinin ardindan cennet adasi açiklarinda suyun altinda deniz kestanesi kirip balik beslenilen unutulmaz sahnelerin yasandigi normal baslangiç kurslarindan baska pek çok programlari var. Altinkum merkezde pek çok eczane, restaurant, çay bahçesi, disco, bar mevcut. Sehiriçi minibüsleri her 5 dk'da yazlari, her 15 dk'da bir kislari Aquapark (Tasburun-Asik Restaurant)a kadar uzanan genis bir tur yapiyorlar. Altinkum'da Bir aksam yada Sabah yürüyüsüne çiktiginizda en yesil yesil alan olarak halen varolan çamlik içinden geçince rüzgar kendini hissettirir. Denizi karsiniza alip uzun uzun bakinca Bodrum yarimadasinin bizim tarafimizda kalan Gündogan, Türkbükü, Tandogan gibi minik balikçi kasabalarini (hemen hepsi hatiri sayilir tatil merkezleridir bugün) seçebilirsiniz havadaki nem orani dengeliyse sabahlari... Altinkum'da her keseye uygun konaklama imkani sunan çok çesitli konaklama tesisi var. Pansiyonlardan, iki yildizlisina bes yildizlisina konaklama sektöründe ihtiyaciniza cevap verebilecek pek çok isletme mevcut. Altinkum'da sezon Mayisin baslarinda umut verici bir biçimde baslar... Sicaga fazla dayanamayan orta yas ve üstü turistler havanin yaz sicagina oranla hissedilir derecede serin oldugu Mayis ve Eylül gibi aylari tercih ederler.
Kisi baska yazi baska güzel... Kis aylarinda tatile çikacaksaniz yaz kis açik olan otellerin sayisinda son yillarda artis var. Kaloriferli ve klimali odalariyla hizmet veren bir kaç büyük otelin yanisira; albenisi olan küçük otellerin sayisi da yildan yila artiyor. Havaalani transferleri, kültürel ve tarihi gezilerle turizm hizmeti veren lokal seyahat acentelerinin kis aylarinda da hizmet veriyor olmasi bir tesadüf degil artik...

    AKKOY

          Kerkenezler Yuvasi - Tek Sarap yapan Köy - Eski Rum Evleri - Tütün ve Çilek tarlalari - Milet'in uzantisi. Akköy küçük Asya'nin batisinda arkaik Milet Sehri'nin kuzeyinde bir köydür. Ismi Türkçe'den gelmektedir. Evlerinin duvarlari beyaz taslardan yapildigi için Akköy denilmistir. 1922 yilindan önce bu köyde dört bin kadar Yunanli yasiyordu. Akköy'de 1870 yilinda Yunanistan'dan getirilerek yerlestirilen Yunanlilar 1870 yilinda Milet harabelerindeki kazi çalismalari için gelen Alman arkeologlarin yardimi ile bir ilkokul ve öncesinde Ayiyos Georgiya adini verdikleri bir kilise insa etmisler. Akköy bölgenin en eski köylerinden birisi olmasinin yani sira halende süren tarimsal faaliyetler nedeni ile de ekonomik ve zirai anlamda önem tasimaktadir. 
Cumhuriyetin ilk yillarinda Nahiye Müdürlügü'nün bulundugu bir zamanlar çevre köylerin ögrencilerinin de geldigi okulun ve jandarma karakolunun yer aldigi Akköy, bugün itibari ile 450 hane ve 1.400 civarinda nüfusa sahiptir. Gerek Didim'e gerek ise Milet harabelerine yakin olmasina ragmen tarima dayali ekonomisi nedeniyle turistik açidan gölgede kalmis bulunan Akköy ülkemizin örnek köylerinden biri olmasinin yaninda dogal güzellikleri, avciliga müsait koylari, henüz kesfedilmemis irili ufakli degerleri ile el degmemis bölge yasamini da halen eski yillarda oldugu gibi sürdüren sirin bir köydür. Ayrica Türkiye'nin en büyük köy kütüphanesi de AKKÖY'de bulunmaktadir. Akköy'de bilhassa romatizmal rahatsizliklar için sihhate çok faydali bir kaynak suyunun mevcut oldugu söyleniyorsa da yoktur. Çok eskiden Akköyde mandalar varken çobanlar Menderes nehrinin eski yatagindki bir çamura götürürlermis hayvanlarini. Bugün Dalyan dedigimiz yer. Bu çamur hayvanlar içinde debelendikçe yara-bereleri iyilestirirmis.

    Nasıl Gidilir



          Söke-Milas Karayolu’nun 29. km’sinden (Dalyan Sapağı’ndan) sağa döndükten sonra yaklaşık, 24 km. yol aldığınızda Didim’desiniz. Didim’e, İzmir ve Söke otogarlarından her saatte araç bulmak mümkün. Karayolu ulaşımını tercih ediyorsanız yöreye taş yollardan, dar sokaklardan, beyaz, Rum stili, küçük evlerin arasından varıyorsunuz. Didim’in kendi merkezi Yenihisar’da...

    Ne Yenir



          Klasik yemeklerin dışında yöresel yemekleri de tercih edebilirsiniz.


-Keşkek

-Yuvarlama

-Paşa Böreği
-Sardalye Izgarası
Didim yöresine özgü yemeklerdir
Meraklısına duyurulur......



    Didimde Neler Yapabilirsiniz



 -Aphrodisias antik kenti ile Didyma Apollon tapınağını ziyaret edebilirsiniz.

-Didim'e özgü zeytinyağlı yemeklerden, nefis incirlerden, şaheser üzümlerden ve bunlardan yapılan şarapların tadına bakabilirsiniz.
-Turunç reçelinin tadına bakabilirsiniz.
-Altınkumda denize girme keyfini yaşayabilirsiniz.
-Saplı ada, Sahte Cennet ve Kazıklı Koyu gezebilirsiniz.
-Milet ve Prienne antik kentlere ait kalıntıları gezebilirsiniz.
-Mavi ile yeşilin kucaklaştığı Akbük'ü gezebilirsiniz.
-Akköy'de bulunan tarihi kalıntıları ziyaret edebilirsiniz.
-Didim'e has Sardalyelerden afiyetle yiyebilirsiniz.
-Balat Köyündeki Milet Müzesini ziyaret edebilirsiniz.



didim tatilcirehberi.blogspot.com
Didim
didim tatilcirehberi.blogspot.com
Didim

didim tatilcirehberi.blogspot.com
Didim


didim tatilcirehberi.blogspot.com
Didim





    


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder