TRANSLATE

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Translate

20 Ağustos 2013 Salı

Çeşme'nin Tanıtımına Hoş Geldiniz


çeşme tatilcirehberi.blogspot.com
Çeşme



          İzmir'in ve Türkiye'nin en gözde turizm beldelerinden biri olan Çeşme deniziyle, kumsallarıyla ve tesisleriyle ön plana çıkmaktadır. Sadece yerli turistlerin değil aynı zamanda yabancı turistlerinde en çok tercih ettiği bölgedir.


    Gezilecek Yerler


Çeşme Kalesi:2. Beyazıt tarafından 1508 yılında diktörtgen biçiminde yaptırılan kale, 6 kulesi ve üç yanındaki hendeklerle muhteşem bir görüntü oluşturur. İlk yapıldığı zamanlarda denize sıfır olarak inşaa edilen kale, zaman içerisinden denizin doldurulmasıyla daha içte kaldı. Tarihi kalede Uluslararası Çeşme Müzik yarışması ve 2-7 Temmuz tarihleri arasındaki Çeşme Festivali düzenlenir. Kaleyi ziyaret ettiğinizde, az önce anlattığımız büyük Türk komutanı Kaptan-ı Derya Cezayirli Hasan Paşa'nın yanında aslanı bulunan heykelini de göreceksiniz.

Altın Kumsallar Ve Ilıca:2 Km`ye yakın uzunluktaki geniş ve beyaz kumlu plajları, nitelikli konaklama tesisleri ve termal olanaklarıyla Çeşme'nin en büyük ve popüler turizm merkezidir. Denizin içinden kaynayan sıcak termal sular, Ilıca plajını ve yöredeki diğer plajları büyük birer termal havuz haline getirir. Ilıca`daki büyük, küçük konaklama tesisleri, yoğun turist kapasitesinin ihtiyacını karşılayabilecek durumdadır. Birçok küçük otel ve pansiyonlar da bile kaplıca suyu vardır. Çeşme plajlarının ve özellikle Ilıca plajının en önemli özelliklerinden biri de, kıyıdan denize doğru yaklaşık yüz metrelik bir şeridin insan boyunu geçmeyecek derinlikte olmasıdır. Özellikle termal kaynaklarla beslenen sığ sularda, ultraviyole ışınlarının insan sağlığına çok daha fazla yararlı olduğu bilimsel bulgularla kesinleşmiştir. Bunların yanı sıra, bu plajlardan çocukların yararlanma olanakları sağlık ve can güvenliği bakımından elverişlidir.

Boyalık Köyü:Yaklaşık 5 Km. uzunluğunda çok güzel plajlara sahip bir koydur. Ilıca plajının karakteristiklerini gösteren bu koy, bugün Çeşme`nin en hızlı gelişen turizm alanlarından biridir. Koyun orta kısmında yer alan Kalem Burnunun karayla birleştiği yerde, yapıldığı yıllarda Türkiye`nin en büyük ve en modern konaklama tesisleri olan yapılar bulunur.

Kervansaray:1528 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Kervansaray Çeşme'ye ayrı bir özellik katar. Tarih içinde özellikle yabancı tüccarların konaklaması için kullanılan kervansayaray günümüzde 45 odalı bir otel olarak hizmet vermekte. Kervansaray'da ayrıca gece eğlence mekanları ve alış-veriş merkezledri de bulunmakta.

    Müzeler
          
          Çeşme’nin tarihi zenginliklerini en iyi, müzelerdeki tarihi eserlerin çokluğu ve kalitesi gözler önüne sermektedir.

Çesme Müzesi:Daha çok Erythrai, Çeşme ilçe merkezi Alaçatı ve Kalemburnu yöresinden çıkan eserlerin sergilendiği tarihi Çeşme Kalesinde bulunan Çeşme Arkeoloji Müzesinde 320 adet arkeolojik 126 adet etnografik eser ile 31 adet sikke, toplam olarak 477 adet eser teşhir edilmektedir.
Müze Tel: 0.232.712 66 09
Ziyaret Saatleri: 08.30-12.00/13.00-17.00
Ziyaret Günleri: Pazartesi hariç her gün.

Erytai: Ildırı köyünün antik dönemdeki adı Erythrai’dir. Erythrai sözcüğünün Yunancada “kırmızı” anlamına gelen Erythros’tan türediği, kent toprağını kırmızı renginden dolayı Erythrai’nin “Kızıl Kent” anlamında kullanıldığı sanılmaktadır. Bir başka varsayıma göre ise kent adını ilk kurucu Giritli Rhadamanthes’in oğlu Erythros’tan almıştır. Kentte ele geçen bulgular, bu yörede ilk Tunç Çağ’ından bu yana yerleşimin olduğunu göstermiştir. İkinci kolonileşme döneminde kent, Atina Kralı Kadros soyundan gelen Knopos yönetimindeydi. Başlangıçta krallık ile yönetilen kent sonraları yine kral soyundan olan ancak halkın seçtiği Basileuslar tarafından yönetildi. Ion kentlerinin aralarında kurdukları Panionion dinsel ve siyasal birliğe katıldılar. Kent Pythagoras’la birlikte kısa süreli tiranlık dönemi yaşamış, bu dönemde üreterek dışarı sattığı değirmen taşlarıyla önem kazanmıştır.
Erythrai, Lidya ve daha sonra da Persler’in eline geçer. Pers boyunduruğuna karşı diğer Ion kentleri gibi ayaklanmaya katılan kente, bütün Ion kentleriyle birlikte M.Ö. 334'te İskender, bağımsızlığını kazandırır. İskender'in ölümünden sonra çıkan kargaşalar sonucu birçok el değiştiren Erythrai Pergamon (Bergama) Krallığı'nın eline geçer. M.Ö.133' te Roma İmparatorluğu içinde özgür bir kent statüsü kazanır. Bu dönemde şarabı, keçileri, değirmen taşları ve kadın kahinleri Sibyl ile Herophile ile ün kazandı. M.Ö.1 yy.da depremler, savaşlar ve Romalı komutanların yağmaları yüzünden büyük yıkıma uğrayan yöre; 16.yy.dan sonra Ilderen ve Ildırı adlarıyla anılmaya başladı.


    Nasıl Gidilir


          İzmir’e yaklaşık 80 km mesafede bulunan Çeşme’ye iki farklı karayolundan gidilebilir. İstanbul gibi diğer şehirlerden de direkt otobüs seferi bulunmayan Çeşme’ye İzmir aktarmalı gitmek durumundasınız. İzmir otogarından Çeşme’ye yaz kış hareket eden otobüsler bulmak mümkün. Özel aracınızla gidiyorsanız, Gaziemir’den ya da İzmir’in içinden Çeşme tabelalarını takip edebilirsiniz. 80 km’lik Çeşme-İzmir otobanını rahat ve hızlı bir yolculuk için ideal. Yolun sonunda Çeşme’ye varmak düşüncesi yolun sıkıcılığını biraz olsun azaltıyor. Çeşme’ye varmadan, yolun sağ tarafında önce Alaçatı’nın modern yel değirmenleri karşılar sizi. Arkasından yol Ilıca’yla devam eder. Buradan sonra Çeşme 6 km’lik keyifli bir yol sizi beklemektedir. 
Uçakla ulaşımı İzmir Adnan Menderes Havaalanı bağlantısıyla yapabilirsiniz. Buradan özel araç kiralayarak yolculuğunuza devam edebilirsiniz. Ayrıca Çeşme’ye deniz yoluyla da ulaşabilirsiniz. Yaz sezonu boyunca Sakız Adası ve Çeşme arasında feribotlar çalışır.


    Ne Yenir


          Çeşme’de istediğiniz her şeyi yiyebileceğiniz sayısız restoranlar bulunuyor. 
Özellikle akşam saatlerinde şenlenmeye başlayan Çeşme sokaklarında, kendinize bir restoran arayabilirsiniz. 
Ayrıca yöresel yemeklerinde tadına bakabilirsiniz.
-İzmir Kumrusu
-Sakız Reçeli 
-Lokma Tatlısı
-Sakızlı Dondurma
-Her Türlü Balık Çeşidi
 Çeşme yöresine özgü yemeklerdir
 Meraklısına duyurulur......


    Çeşmede Neler Yapabilirsiniz



-Zeytinlerini ve Çeşme üzümlerinden yapılmış şarabını deneyebilirsiniz.
-Çeşme Müzesini gezebilirsiniz.
-Çeşme Kalesini gezebilirsiniz.
-Kaplıcalara giderek şifa bulabilirsiniz.
-Yat gezilerine katılarak muhteşem Ege adalarını gezebilirsiniz.
-Eşek Adasına giderek eşeklere karpuz kabuğu atabilirsiniz.
-Erythrai kalıntılarını gezebilirsiniz.
-Harika Ilıca plajından denize girme keyfini yaşayabilirsiniz.
-Çeşme Kervansarayını gezebilirsiniz.

çeşme tatilcirehberi.blogspot.com
Çeşme
çeşme tatilcirehberi.blogspot.com
Çeşme

çeşme tatilcirehberi.blogspot.com
Çeşme
çeşme tatilcirehberi.blogspot.com
Çeşme




          


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder