TRANSLATE

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Translate

29 Ağustos 2013 Perşembe

Ayvalık'ın Tanıtımına Hoşgeldiniz

tatilcirehberi.blogspot.com
Ayvalık



          Balıkesir'in ilçesi olan Ayvalık, temiz deniz suyu ve plajlarla, yeşil zeytinliklerle sarılmış güzel kıyılara sahip, tarihi ve arkeolojik değerleri bünyesinde barındıran bir tatil merkezidir.
Ayvalık, tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra, özellikle adalarının çevresi, deniz dibi zenginlikleri ile dalış tutkunlarının tercih ettiği önemli merkezlerden biridir. İlçe merkezinde bulunan dalış tekneleri ziyaretçilere Ayvalık'ın sualtı zenginliği ile tanışma fırsatı sunmaktadır.


    Gezilecek Yerler


Ali Bey Adası Yada Cunda:
Ayvalık’ı açık denize karşı kapayan bu adaya bir köprü ile karayolundan geçmek mümkündür. Yazları Ayvalık’tan Alibey Adası’na her saat motor seferleri de yapılmaktadır. Adada çok sayıda kilise ve manastır vardır(Taksiyarhis dışındakiler yıkıntı halindedir,veya restore edilerek cami halini almıştır). Kiliselerin en büyüğü Taksiyarhis Kilisesi’dir. Kilisenin büyük çanı Bergama Müzesindedir. Adanın yüksek kesimlerinden boğazların, adaların, içiçe girmiş koyların güzellikleri seyre değer. Ada merkezinde sıralanmış balıkçı lokantalarında, meşhur Papalina, deniz mahsulleri , mezeleri ve zeytinyağlı ot yemekleri ile akşam yemeklerinin zevki doyumsuzdur.
Şeytan Sofrası:
Çamlık Orman Kampının yukarısındadır. Eski bir lav birikintisi olan tepe yuvarlak bir sofraya benzer. Demir kafes içinde şeytana ait olduğu söylenen kocaman bir ayak izi vardır. Çam ormanlarla kaplı(bu kısım yangından sonra ilave edilmiştir:çam ormanları yandıkdan sonra şeytan sofrası çok renksiz ve çıplak kalmasına rağmen hala çekiciliğini korumaktadır)Ayvalık adalarına hakim yüksek bir tepe olan Şeytan Sofrasından özellikle güneşin batışı izlenmeye değerdir. Bir lokantası bulunmaktadır.
Eski Ayvalık Evleri:
Kapıları, alınlıkları, kapı tokmakları, pencereleri, tahta ve taş işçiliği ile görülmeye değer Ayvalık evleri görenleri geçmişe yolculuğa götürür.

Cami ve Kiliseler

Saatli Cami: 
İlçe merkezinde İsmet Paşa Mahallesinde yerli Rumlar tarafından kilise olarak yapılmış, 1928’den sonra camiye dönüştürülmüştür.
Çınarlı Camii : Zekibey mahallesinde eskiden kalma kilise olarak yapılmıştır.Cumhuriyet döneminde camiye dönüştürülmüştür.
Hamidiye Cami:
Sultan Abdülhamid tarafından Ayvalıkta yaşayan müslümanlar için yaptırılmıştır.
Armutçuk Cami: Kendi adıyla anılan mahallededir. 1990 yıllarında hizmete girmiştir.
Şehitler Cami: Körfez bölgesinin en büyük camiisidir. Ali Çetinkaya mahallesindedir. 2001 yılında ibadete açılmıştır.
Taksiyarhis Kilisesi: 
1873 yılında inşa edilen kilise; akmayan, işlemeli sarımsak taşlarıyla dikkati çeken Aşağı Çeşme sırasındadır. Bulunduğu yer, Hıristiyanlar ile Müslümanların birlikte yaşadığı kentin ilk mahallesidir. Çevresindeki sokak dokusu ve neo-klasik özellik taşıyan sivil mimari dokusu tipik evleriyle bir bütünlük içindedir. Kilise, mimari özellikleri, içteki mermer işçiliği dini konuları içeren tavan süslemeleri, İsa’nın doğumundan ölümüne kadar anlatan resimleri , balık derisi üzerine yapılmış azize portreleri ile kentin halen bozulmamış en dikkate değer eseridir.
Aya Nikola Kilisesi:
Ali bey Adası’ndadır. Tevrat ve İncil’den alınan dini konuların işlendiği fresklerle süslenmiştir.
Ayışığı Manastırı 
Ayışığı Manastırı diye türkçeleştirilen Patriça’daki (Alibey Adasının kuzeye doğru uzantısı) Manastıra Birinci ve İkinci Köyü geçtikten sonra ulaşılır. Büyük ölçüde kendine özgü yapısı ve özelliklerini koruyabilmiştir.
Leka Manastırı:
Dalyan Boğazının körfeze girerken sol yakadaki zeytin ağaçlarının arasından görünen boğaza hakim manastır. Geleneksel manastır yapısının korunmuş olması, yapımında keşişlerin çalışmış olmasındandır.
Güvercin Adası:
Tanrının kutsadığı yerlerden olan Pateriça Körfezinde bulunan Güvercin adası ve ada içindeki Manastır, ortaçağdan günümüze kadar gelebilmiş yapı olarak büyük ilgi görmektedir. Diğer adı Korsan Ada’sıdır. Korsanlığı bırakanların inzivaya çekildiği taş manastır 15.yy. da yapılmıştır. Mübadeleden sonra terkedilmiştir.
Çamlık:
Şehrin hemen kenarında şehre hakim bir tepedir. Çamlarla kaplı tepede kır gazinoları bulunmaktadır.


    Nasıl Gidilir


          Ayvalığa ulaşım kara yolu ile gerçekleştirilebilir. Ayvalığın kara yolu ulaşımını Çanakkale - İzmir ve Balıkesir -İzmir kara yolları sağlamaktadır. Bunun yanında İstanbul'dan Balıkesir bağlantılı olarak deniz yolu ve hava yolu ile Ayvalığa ulaşmak mümkün. Yine Balıkesir bağlantılı olarak Ankara ve İzmir'den, Bandırma bağlantılı olarak İstanbul'dan demir yolu ile ulaşabilirsiniz. Ayvalık - Balıkesir arası yaklaşık 144 km'dir. Ayvalığa İstanbul'dan ve Ankara'dan belli başlı otobüs firmaları düzenli olarak seferler düzenlemektedirler.


    Ne Yenir


          Sizlere klasik yemeklerin dışında yöresel yemekleri de öneririz.
-Peynirli Tatlısı 
-Ceviz Çorbası 
-Kaşarlı Kabak
-Lor Lokması 
-Ada Köftesi
-Peynirli Kabak
-Balıklı Bamya
-Nohutlu Mezgit
Ayvalık yöresine özgü yemeklerdir.
Meraklısına duyurulur......


    Ayvalık'ta Neler Yapabilirsiniz


-Şeytan Sofrasını gezebilirsiniz.
-Cunda adasına giderek balık yiyebilir,Kiliseleri gezebilirsiniz.
-Ayvalık adalarına giderek su altı dalışları yapabilirsiniz.
-Ayvalık Adalarında su altı dalışı yapmadan 
-Sarımsaklı'da denize girme keyfini yaşayabilirsiniz.
-Adalara yapılan yat turlarına katılabilirsiniz.
-Güvercin adasını gezebilirsiniz.
-Eski Ayvalık Evlerini gezerek buradaki tarihi camileri ziyaret edebilirsiniz.


tatilcirehberi.blogspot.com
Ayvalık
tatilcirehberi.blogspot.com
Ayvalık


tatilcirehberi.blogspot.com
Ayvalık

tatilcirehberi.blogspot.com
Ayvalık





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder